„Gaji, hrani, podržavaj. Svi zajedno. Naše akcije naša su
budućnost.”
Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) svake godine 16. Oktobra obeležava Svetski dan
hrane, dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godine. U Srbiji se 16. oktobar
– Svetski dan hrane obeležava od 2001. Godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike
Srbije. Ove godine, Svetski dan hrane, 16. oktobar, obeležava se pod sloganom:
„Gaji, hrani, podržavaj. Svi zajedno. Naše akcije naša su budućnost” sa fokusom
na jačanje prehrambenih sistema i smanjenje broja gladnih u svetu.Svetski dan hrane 2020. obeležava 75. Godišnjicu
FAO-a u trenutku kada se
zemlje širom sveta bave pandemijom bolesti COVID-19 i njenim
posledicama.
Očuvanje pristupa zdravstveno bezbednoj hrani
jeste i ostaje deo odgovoran a pandemiju COVID-19, posebno
za siromašne zemlje u kojima je pandemija dovela do još izraženije ekonomske krize.
U ovom trenutku je važno obezbediti podršku herojima hrane – poljoprivrednicima
i svim zaposlenima u lancu proizvodnje hrane koji omogućavaju bezbedan put hrane
od njive do trpeze.
Ključne činjenice
·Gladna našoj planeti. Preko dve milijardi
ljudi nema pristup dovoljnoj količini zdravstveno
bezbedne hrane. Očekuje se daće do 2050. Godine taj broj biti 10 milijardi ljudi.
·Pandemija COVID-19 povećava broj gladnih. Skoro 690 miliona
ljudi širom sveta je gladno, što je 10 miliona više nego 2019. godine. Zbog pandemije
COVID-19 ovaj broj se može
povećati za još 83–132 miliona ljudi.
·Visoka cena neuhranjenosti. Neuhranjenost
(uključujući pothranjenost i nedostatak mikronutrijenata), kao i prekomerna uhranjenost
i gojaznost, utiču na globalnu ekonomiju u proseku 3,5 biliona američkih dolara
godišnje.
·Vreme za akciju. Stalni porast broja
gladnih od 2014. godine, zajedno sa porastom broja gojaznih, jasno ukazuje na potrebu
da se intenziviraju aktivnosti usmerene na jačanje sistema proizvodnje hrane.
·Gajiti, hraniti, podržavati. Uprkos činjenici
da ima najmanje 30.000 jestivih biljaka, danas 66% ukupnih useva čini samo devet
biljnih vrsta. Potrebno je da uzgajamo raznovrsnu hranu da bi smo nahranili svet.
Vreme je da
se ojačaju sistemi proizvodnje hrane
Poslednjih decenija svet je ostvario značajan
napredak u unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Iako se sada proizvodi više nego
dovoljno hrane potrebne dana hrane svi, sistemi proizvodnje hrane nisu uravnoteženi.
Glad, gojaznost, degradacija životne sredine, gubitak agro-biološke raznolikosti, velika količina hrane koja se baca i nedostatak sigurnosti za radnike u prehrambenom
lancu, samo su neka od pitanja.
U okviru razvoja i pripreme planova zemalja za
oporavak od posledica pandemije COVID-19 potrebno
je iskoristiti priliku za razvoj i usvajanje inovativnih rešenja za unapređenje
sistema proizvodnje hrane na osnovu naučnih dokaza.
Svetski dan hrane poziva na globalnu solidarnost
u cilju pomoći svima, a posebno najugroženijim populacijama da se oporave od krize.
Cilj je i da se poveća otpornost sistema za proizvodnju hrane na rastuće izazove
uključujući klimatske promene, omogućiti da zdravstveno bezbedna hrana odgovarajuće
hranljive vrednosti bude dostupna svima, kao i da se obezbedi dostojanstven život
radnicima zaposlenim u proizvodnji hrane.
Naše aktivnosti
danas naša su budućnost
Državne institucije, privatni sektor i civilno
društvo treba zajedno da rade na obezbeđivanju proizvodnje dovoljnih količina raznovrsne
zdravstveno bezbedne hrane u cilju održanja života na planeti Zemlji.
Digitalne tehnologi je su ključne za transformaciju
načina proizvodnje, prerade, prometa i konzumiranja hrane i za izgradnju otpornijih
i snažnijih sistema proizvodnje hrane. One imaju potencijal da premoste veliki digitalni
jaz između razvijenih i zemalja u razvoju, gradova i ruralnih područja, muškaraca
i žena, mladih i starih. Digitalizacija je nažalost nedostižna za preko tri milijarde
ljudi na svetu koji nemaju pristup internetu, od kojih većina živi u ruralnim i
udaljenim oblastima.
Nove tehnologije obećavaju revolucionarne promene
za vlasnike malih farmi, koji proizvode i do 80% svetske hrane, na primer daljinsko
praćenje putem satelita i mobilnih telefona, korišćenje aplikacija sa potencijalom
za optimizaciju lanaca hrane, povećanje pristupačnosti namirnicama određene hranljive
vrednosti, smanjenje bacanja hrane, borbu protiv štetočina i bolesti…. Intenzivna
obuka za unapređenje digitalnih veština poljoprivrednika i uvažavanje njihovih ideja
i potreba je od suštinskog značaja, kao i podsticaji za proizvodnju raznovrsne hrane
odgovarajuće hranljive vrednosti.
Zajedničke aktivnosti u 150 država sveta čine
da Svetski dan hrane bude jedan od najčešće obeležavanih datuma u Kalendaru javnog
zdravlja. Zajedničkim snagama vlade država, preduzeća, nevladine organizacije i
mediji organizuju različite manifestacije u cilju zagovaranja šire javnosti da se
pomogne gladnima i da se obezbede uslovi za pravilnu ishranu za sve.
Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović
Batut” sa mrežom okružnih instituta/zavoda za javno zdravlje svake godine obeležava
Svetski dan hrane, 16. oktobar i kampanju Oktobar – mesec pravilne ishrane. Ove
godine povodom Svetskog dana hrane raspisan je konkurs za izbor najboljih likovnih
i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike osnovih škola na temu
„Zdravlje na usta ulazi” sa ciljem podsticanja zdravstveno vaspitnog rada u predškolskim
ustanovama i školama na temu pravilne ishrane.
|