Ohratoksin je vrsta mikotoksina koji nastaje kao proizvod metabolizma plesni iz roda Aspergillus i Penicillium. Mikotoksini su sekundarni proizvodi metabolizma nekih vrsta plesni i gljivica koji nastaju tokom njihovog rasta na različitim supstratima. Poznato je više od 100 000 različitih vrsta plesni od kojih su neke višestruko korisne, a neke veoma štetne i opasne. Smatra se da 200-300 različitih vrsta plesni stvaraju mikotoksine. Za rast i razvoj plesni pogoduje vlaga i visoka temperatura.
Ohratoksin se može naći najšešće u žitaricama, pasulju, kikirikiju, kafi, nekim vrstama začina, groždju, vinu. Različite su maksimalno dozvoljene količine ohratoksina u zavisnosti od vrste namirnica, pa tako na primer u preradjenoj hrani na bazi žitarica MDK po važećem Pravilniku iznosi 0,5 mg/kg. Ohratoksin A i C su toksičniji od B. Osnovno delovanje im je nefrotoksično. Smatra se da su ohratoksini jedan od faktora rizika u etiologiji endemske nefropatije. Štetno deluju na zdravlje i tako što izazivaju nekrozu jetre, izazivaju imunosupresiju, pokazuju reproduktivnu toksičnost i teratogenost. Da bi se sprečilo zagadjenje namirnica mikotoksinima potrebno je korišćenje fungicida po uputstvu proizvodjača u poljoprivrednoj proizvodnji, obezbedjivanje optimalnih uslova skladištenja, transporta, proizvodnje i prometa namirnica. Neophodna je i sistemska i sveobuhvatna kontrola zdravstvene ispravnosti namirnica počevši od primarnih proizvoda do gotovih proizvoda.
Dr Nevenka Stanojković lekar spec. higijene
|