Svetski dan hrane –
16. oktobar 2024.
Oktobar – mesec pravilne
ishrane
„Pravo na hranu, za bolji
život i bolju budućnost- da niko ne bude gladan”
Organizacija za hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization, FAO) svake godine obeležava
16. oktobar – Svetski dan hrane, dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godine.
U Srbiji se ovaj datum obeležava od 2001. godine, a ovogodišnji slogan Svetskog
dana hrane je: „Pravo na hranu, za bolji život i bolju budućnost: da niko ne bude
gladan”. Hrana je osnovna ljudska
potreba i pravo definisano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.
Ključne činjenice
i izazovi
·
Skoro četvrtina dece mlađe od pet godina je
niže u odnosu na svoj uzrast, a 7% dece ima nedovoljnu telesnu težinu za svoj uzrast.
·
Skoro tri milijarde ljudi u svetu nije u mogućnosti
da se hrani u skladu sa principima pravilne ishrane, a 2,6 milijardi žena i dece imaju nedostatak
jednog ili više vitamina i minerala.
·
Oko 2,5 milijardi odraslih i 37 miliona dece mlađe od pet
godina je gojazno.
·
Jedan od glavnih uzroka gladi u svetu su oružani sukobi
– samo u 2023. godini u 20 zemalja u svetu 135 miliona ljudi je gladovalo zbog ratnih
sukoba.
·
Mali poljoprivredni proizvođači proizvedu oko trećinu ukupno
proizvedene količine hrane.
·
Na globalnom nivou 13% hrane propadne tokom žetve i transporta, a čak 19% hrane se baci u maloprodaji
ili od strane potrošača.
·
Klimatske promene značajno utiču na poljoprivrednu proizvodnju, a posebno nepovoljan
uticaj imaju na male poljoprivredne proizvođače u seoskim domaćinstvima.
·
Svake godine 600 miliona ljudi oboli, a čak 420.000 ljudi izgubi
život od posledica unosa zdravstveno neispravne hrane.
Šta svako od nas može da uradi?
·
Birajte sezonske namirnice i hranu koja se gaji u vašem okruženju
Prednost treba da ima sezonsko voće i povrće – u sezoni
je jeftinije i kvalitetnije.
·
Usvojite zdrave navike
Primenite principe pravilne ishrane: ne preskačite obroke,
jedite raznovrsno i vodite računa o načinu pripreme hrane. Ohrabrite članove porodice,
prijatelje i druge ljude u svom okruženju da se pravilno hrane.
·
Podržite bilošku raznovrsnost
Povećajte i podržite organsku poljoprivredu, zaštitite
useve od štetočina, obnovite ribarstvo i ekosistem.
·
Vodite računa o pravilima za bezbednost namirnica koje
koristite
1.
Održavajte higijenu
̶
Obavezno perite ruke sapunom i vodom pre i tokom pripreme
hrane.
̶
Operite ruke sapunom i toplom vodom posle upotrebe toaleta.
̶
Operite i dezinfikujte sve radne površine i pribor koji
ste koristili za pripremu hrane.
̶
Zaštitite namirnice od insekata i glodara.
Brojni mikroorganizmi se nalaze u zemlji, vodi, vazduhu,
ali i životinjama i ljudima. Njih ima na rukama, krpama za brisanje, sunđerima,
priboru za jelo, daskama za pripremu hrane. Oni se prenose direktnim kontaktom prilikom
pripreme hrane i tako mogu da dovedu do pojave različitih bolesti koje se prenose
hranom.
2.
Odvojte sveže od kuvanog
̶
Uvek odvojite meso i ribu od ostalih namirnica prilikom
pripreme.
̶
Za pripremu svežih namirnica koristite poseban pribor i
daske za sečenje.
̶
Čuvajte hranu u dobro zatvorenim posudama da biste izbegli
kontakt između sveže i već pripremljene hrane.
Sveže namirnice, a posebno meso, riba i morski plodovi
i njihovi sokovi, mogu da sadrže opasne mikroorganizme koji se mogu preneti na druge
namirnice prilikom pripreme i čuvanja.
3.
Kuvajte dovoljno dugo
̶
Kuvajte hranu temeljno, posebno meso, živinu, jaja i morske
plodove.
̶
Pustite da supa i čorba vri nekoliko minuta da biste bili
sigurni da je temperatura premašila 70 °C. Uverite se da su sokovi iz termički
obrađenih mesa i ribe bistre boje, a nikako ružičasti.
̶
Ranije pripremljenu hranu prokuvajte pre upotrebe.
Dovoljno duga termička obrada (kuvanje ili pečenje) uništava
mikroorganizme koji mogu biti opasni po zdravlje. Kuvanje na temperaturi preko
70 °C čini hranu bezbednijom
za upotrebu.
4.
Čuvajte hranu na bezbednim temperaturama
̶
Ne ostavljajte skuvanu hranu na sobnoj temperaturi duže
od dva sata.
̶
Sve sveže i skuvane namirnice koje se brzo kvare neophodno
je čuvati u frižideru (poželjno je na temperaturi do 5 °C).
̶
Prilikom otapanja zamrznutih namirnica prvo ih stavite
u frižider nekoliko sati, a tek onda otapajte na sobnoj temperaturi.
Mikroorganizmi mogu da se razmnožavaju veoma brzo ukoliko
se hrana čuva na sobnoj temperaturi. Ako su pak temperature ispod 5 °C ili preko 60
°C razmnožavanje
većine mikroorganizama je usporeno ili zaustavljeno.
5. Koristite ispravnu vodu i sveže namirnice
̶
Koristite ispravnu vodu sa česme ili flaširanu vodu za
piće ili pripremu hrane.
̶
Birajte sveže namirnice.
̶
Dobro operite povrće i voće pod mlazom hladne tekuće vode
pre čišćenja i upotrebe.
̶
Proverite datum proizvodnje i rok trajanja namirnica na
pakovanju.
Ako je voda uzeta sa izvora koji nije ispitan i sadrži
mikroorganizme, oni mogu da naruše zdravlje. Pravilan odabir namirnica, njihovo
pranje i ljuštenje smanjuje rizik od zaraze.
·
Čitajte deklaracije na upakovanim namirnicama
Deklaracija vam daje korisne informacije o proizvodu, njegovoj
energetskoj vrednosti, sadržaju ukupnih i zasićenih masti, sadržaju i vrsti ugljenih
hidrata, sadržaju proteina, vlaknima, količini soli, alergenima, aditivima i drugim
sastojcima.
·
Podržite lokalne proizvođače hrane
Birajte lokalno proizvedenu hranu i tako podržite male
poljoprivredne proizvođače. Jedite sezonske proizvode: jagode i paradajz su i ukusniji
i nutritivno vredniji tokom
letnjih meseci, u sezoni u kojoj
uspevaju, iako se mogu
nabaviti i tokom zime.
·
Ne bacajte hranu – smanjite
otpad od hrane
Planirajte obroke unapred i pripremite onoliko
koliko možete da pojedete. Ostatke hrane donirajte narodnim kuhinjama ili ih iskoristitie
za pravljenje komposta.
Zavod za javno zdravlje i ove godine u okviru obeležavanja Svetskog dana hrane,
16. oktobra, aktivnosti usmerava na informisanje i edukaciju stanovništva, a posebno dece i mladih u cilju sticanja znanja, formiranja ispravnih stavova i ponašanja u vezi sa ishranom.
|