Glavni meni
Početna
Vesti
Pretraga
Linkovi
Pčinjski region
O nama
Kontakt
Delatnost
Politika kvaliteta
Akreditacija
Centar za analizu i planiranje
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Centar za mikrobiologiju
Centar za promociju zdravlja
Centar za higijenu i humanu ekologiju
Služba za prav. i ek.-fin. poslove
Kalendar javnog zdravlja
Stručni ispit
Oglasi / Konkursi
Dokumenta
Zdravstvena statistika
Kvalitet vazduha
Javne nabavke
Finansijski plan i izveštaj
Izveštaji
Praćenje stanja i prognoza aeropolena
Kontrola kvaliteta vazduha
Kretanje oboljenja sličnih gripu
Finansijski plan i izveštaj
Dnevni finansijski izveštaj
Informacija o broju testiranih i SARS CoV2 pozitivnim licima na teritoriji Pčinjskog okruga
Ostali izveštaji
Kliknite da biste se ulogovali na Webmail
Korisnička zona





Zaboravili ste lozinku?
Broj korisnika online
Statistika
Posetioci: 8284751
AKTUELNO: Svetski dan mentalnog zdravlja – 10. oktobar 2024. PDF Štampaj E-pošta
08.10.2024
mentalno_zdravlje.jpg

Ovogodišnja kampanja povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja organizuje se na inicijativu Svetske federacije za mentalno zdravlje, organizacije Ujedinjeni za globalno zdravlje i Svetske zdravstvene organizacije u partnerstvu sa ministarstvima zdravlja i organizacijama civilnog društva širom sveta. Ove godine Svetski dan mentalnog zdravlja, obeležava se pod sloganom:Promocija mentalnog zdravlja na radnom mestu “. Svetska zdravstvena organizacija povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja ističe koliko je važna prevencija mentalnih poremećaja i očuvanje mentalnog zdravlja na radnom mestu. Bezbedno i zdravo radno okruženje može delovati kao zaštitni faktor za mentalno zdravlje. Nepovoljni uslovi rada utiču na mentalno zdravlje, ukupan kvalitet života i produktivnost na poslu



Ključne poruke:

·         Ostvarivanje prava na rad, kao jednog od fundamentalnih ljudskih prava doprinosi poboljšanju i očuvanju mentalnog zdravlja.

·         Procenjuje se da 15% radno sposobnog stanovništva ima neki mentalni poremećaj.

·         Loše mentalno zdravlje može dovesti do smanjene produktivnosti na radnom mestu. Samo depresija i anksioznost dovode do gubitka od 12 milijardi radnih dana svake godine.

·         Kod 60% svetske populacije koja je zaposlena potrebno je obezbediti povoljne uslove za rad kako bi zaštitili i očuvali mentalno zdravlje.

·         Nedostatak podrške osobama sa mentalnim problemima negativno utiče na njihovo samopouzdanje i radnu sposobnost.

 

·         Podržavajuće radno okruženje podstiče dobro mentalno zdravlje pružajući osećanje produktivnosti, unutrašnjeg zadovoljstva i motivisanosti za rad.

 

Akcije za unapređenje i zaštitu mentalnog zdravlja na poslu trebaju da se sprovode uz zajedničko uključivanje zaposlenih, pogotovu onih koji imaju životno iskustvo u suočavanju sa problemima u vezi sa mentalnim zdravljem, njihovih poslodavaca i osoba zaduženih za bezbednost i zdravlje na radnom mestu.

Važno je pružiti priliku svakome da napreduje na poslu i u životu. Svako može da preuzme korake kako bi zaštitio i unapredio svoje mentalno zdravlje uz pomoć naučenih tehnika za prepoznavanje i upravljanje stresom na poslu kroz pozitivno razmišljanje, planiranje i organizaciju vremena, uspostavljanje zdravih navika poput redovne fizičke aktivnosti i pravilne ishrane.

Ukoliko je potrebno može se potražiti podrška prijatelja od poverenja, člana porodice, kolege, nadređenog ili stručnog lica.

 

Svake godine se povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja u Republici Srbiji organizuju različite zdravstveno promotivne aktivnosti kao što su tribine, okrugli stolovi, izložbe, radionice, interaktivna predavanja, aktivnosti na otvorenom itd.

 

mentalno_zdravlje1.jpg

 

 
< Prethodno   Sledeće >
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Find more about Weather in Vranje, RB