Organizacija za
hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization,
FAO) svake godine obeležava 16. oktobar – Svetski dan hrane, dan
kada je ova organizacija i osnovana 1945. godine. U Srbiji se 16. oktobar – Svetski
dan hrane obeležava od 2001. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike
Srbije. Tema ovogodišnjeg Svetskog dana hrane
je „Unapređenje proizvodnje hrane = bolja ishrana = zdravija životna sredina = bolji
kvalitet života: da ne ostavimo nikog iza sebe”.
Svake godine svet se suočava sa novim
izazovima u oblasti proizvodnje hrane: tehnologija proizvodnje hrane se menja, a
poseban izazov predstavljaju klimatske promene, kao i migracije stanovništva. Osnovni
cilj obeležavanja Svetskog dana hrane je podizanje svesti i poziv na akciju celokupnog
stanovništva na problem gladi u svetu sa jedne strane, ali i opterećenja društva
bolestima nedovoljne i preobilne ishrane.
Ključne činjenice
·
Više od tri milijarde
ljudi u svetu koji čine oko 40% svetske populacije
nema mogućnosti da se hrani u skladu sa
principima pravilne ishrane.
·
Tokom
2021. godine za 193 miliona ljudi širom
sveta bila je neophodna humanitarna pomoć u hrani radi pukog preživljavanja. U istoj
godini 24 zemlje i 139 miliona ljudi bilo je suočeno sa nestašicom hrane zbog ratnih
sukoba.
·
U seoskim
sredinama širom sveta je dve trećine globalnog stanovništva koje se suočava sa nestašicom
hrane.
·
Iako
milioni u svetu gladuju, svaka četvrta odrasla osoba u svetu ima prekomernu telesnu
masu ili je gojazna.
·
Izgradnja
staklenih bašti širom sveta radi obezbeđenja proizvodnje hrane dovela je do krčenja
ogromnih područja tropskih šuma, a time i do propadanja zemljišta, nestašice vode
i smanjenja biološke raznovrsnosti.
Šta
svako od nas može da uradi?
·
Birajte
lokalno proizvedenu hranu i tako podržite male poljoprivredne proizvođače. Jedite
sezonske proizvode: jagode i paradajz su i ukusniji i biološki vredniji tokom letnjih
meseci u sezoni u kojoj uspevaju iako se mogu nabaviti i tokom zime.
·
Napravite
spisak za kupovinu: kupite samo onoliko hrane koliko vam je zaista potrebno.
·
Kupljenu
hranu čuvajte na odgovarajući način i vodite računa o roku trajanja.
·
Kada
pripremate hranu iskoristite ono što imate u kući – budite kreativni.
·
Budite informisani o ključnim
pravilima za bezbednost hrane.
·
Ukoliko
ste u mogućnosti donirajte višak hrane humanitarnim organizacijama za one kojima
je pomoć potrebna. Budite volonter i priključite se akcijama podele obroka najsiromašnijima.
I ove godine je Institut za javno
zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” sa mrežom okružnih instituta/zavoda za
javno zdravlje raspisao
konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih
ustanova i učenike osnovih škola na temu„Pravilna
ishrana = zdravlje” sa ciljem podsticanja zdravstveno vaspitnog rada u predškolskim
ustanovama i školama na temu značaja
ishrane za zdravlje.
|